Zažít Petřiny jinak 2024

 

Podpořte naší sousedskou akci finančním darem, který pokryje nutné výdaje (honoráře účinkujícím, elektřina, ozvučení, pódium, propagace – letáky, bannery, pronájem dopravního značení atd.).

Jsme spolek aktivních sousedů z Petřin. Kromě naší největší a časově i finančně nejnáročnější akce “Zažít město jinak”, připravujeme přednášky, komentované vycházky, besedy s pamětníky, komunitní akce, sousedská setkávání. Aktivní základ spolku tvoří deset lidí, kteří na Petřinách žijí. Máme rodiny, svoji práci a do akcí spolku vkládáme nejen spoustu energie, hodin svého volného času, ale i vlastních financí. Děkujeme za každý Váš příspěvek.

Po zaplacení všech výdajů na Zažít Petřiny jinak 2024, využijeme případný přebytek buď k přípravě programu na Zažít Petřiny 2025 nebo k pokrytí propagace, tisku letáků a plakátů, záborů či pronájmů ploch, stánků, k zaplacení přednášejících odborníků či účinkujících na sousedských akcích a mnoho dalšího. Každoročně vydáváme výroční zprávu, kde si můžete přečíst, kam peníze putují a zároveň můžete sledovat náš transparentní účet u Fio banky.

Zažít město jinak

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti, jejichž hlavním koordinátorem je spolek AutoMat. O jednotlivé lokality ve městech se starají desítky místních organizátorů. Každoročně se třetí týden v září připojují stovky lokalit po celé ČR. V roce 2022 se slavnosti konaly na 125 místech v Praze a ve 70 dalších městech. A právě v sobotu 21.9.2024 se již počtvrté konala na Petřinách sousedská slavnost „Zažít Petřiny jinak“, kterou pořádá, jako místní organizátor, náš spolek.

Zažít Petřiny jinak 2024

Je to naše největší akce, které se také zúčastňuje nejvíce sousedů a sousedek. Baví nás možnost jednou za rok oživit sídlištní ulici, kde je jinak parkoviště. Zároveň se nám líbí zapojování dalších sousedů, kteří o nás a našich aktivitách nikdy neslyšeli. Moc nás těší, když se po prvotním překvapení, co vše se, díky spolku, na Petřinách koná, zapojí do dalších akcí. Ať už jako návštěvníci, nebo i aktivně. Dodává nám to energii a chuť organizovat další aktivity.

Program letošních slavností

Na Petřinách se podařilo udržet nastavenou laťku plynulé hudební i divadelní produkce na pódiu a zajistit dostatečné občerstvení pro nebývalé množství návštěvníků. Máme radost z lokálních nováčků, kteří doplnili naše stálice.

S představením Kytice vystoupili žáci ZŠ Petřiny Sever, Jakub Folvarčný s Cirkusem Prdítko a břišní tance Evy Alner Jízdné. Několik tanečních vstupů mělo již tradičně studio Místo tance a samozřejmě nechyběl ani komorní orchestr žáků ZUŠ Petřiny pod vedením Vojtěcha Urbana. Na pódiu se vystřídalo postupně pět kapel.

V sekci občerstvení převažovaly opět lokální podniky Do Větru, Curry King z Břevnova, Libocký pivovar nebo kavárna Děravý kotlík. Mrzí nás neúčast vinotéky a cukrárny Slámovka, jehož majitele zasáhly povodně v Jeseníkách.

U spolkového stánku si mohli návštěvníci zajít “do kina” a shlédnout sestřih amatérských záběrů z dob počátků našeho sídliště, mohli si prohlédnout historické fotografie Petřin z mnoha různých období a pamětníci mohli zanechávat krátké vzpomínky na doby minulé na lístečcích a připojit je na tabuli vzpomínek.

Dětmi oblíbený byl výtvarně-pohybový workshop Zpomal s množstvím zákrut od petřinského ateliéru Okraj. Počasí se nadmíru vydařilo, na místě panovala naprostá pohoda a bavily se všechny generace.

Prohlédněte si, jak to v sobotu 21.9.2024 na Petřinách vypadalo

Čtvrtý ročník sousedských slavností "Zažít Petřiny jinak" se letos konal v sobotu 21.9.2024 od 10 do 21 hodin v prostoru za stanicí metra. Potkali jsme se se sousedy a společně jsme "zpomalili". "Zpomal" bylo téma letošního ročníku Akce Zažít město jinak. Děkujeme, že jste přišli a pokud jste se bavili a užili si krásný den společně s námi a s dalšími sousedy, moc nás to těší. Vzhledem k nemalým nákladům uvítáme jakýkoliv příspěvek. Děkujeme předem a budeme se těšit na některé z našich dalších akcí a nebo zase za rok v září 2025!

Těšíme se zase za rok! Díky vašim příspěvkům můžeme připravit krásný program pro všechny generace. Děkujeme!