AKCE / UDÁLOST

Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

Sídliště Petřiny – vydařený plán

2. října 2023 / 17:00 19:00

Urbanistické hodnoty a historie jednoho z prvních sídlišť pohledem architekta Jiřího Huška. Sídliště Petřiny se řadí mezi vydařená sídliště, a to nejen díky své poloze a velikosti, ale i regulačnímu plánu, který vycházel z původního prvorepublikového. Základním konceptem je přehledné vytyčení dvou kompozičních os s tramvajovou tratí, jejichž začátek a křížení je akcentováno umístěním výškových staveb, mezi nimiž jsou polootevřené bloky bytových domů a odpovídající množství veřejné vybavenosti i služeb v nízkopodlažních objektech a docházkové vzdálenosti.

Spolupořadatelem akce je Spolu na Petřinách z.s.

Co je DEN ARCHITEKTURY?

Festival připravuje spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami.

Mezinárodní den architektury jako takový je oficiálně stanoven na první říjnové pondělí. V Česku a na Slovensku však neslavíme pouze jeden den, ale celý týden architektury. Spolek KRUH prostřednictvím festivalu umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí. Den architektury není jen architektura a urbanismus, ale i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, čtvrtě či města.

Festival se koná každoročně průměrně v stovce měst a obcích či místech, a to během více než 350 akcí během jednoho týdne. Letošní ročník se skládal z více než tří stovek akcí ve více než stovce měst a míst po celém Česku a na Slovensku.

DEN ARCHITEKTURY nejsou jen odborně vedené procházky pro veřejnost, které jsou v tomto měřítku světovým unikátem. Kromě nich probíhají různorodé workshopy pro rodiče s dětmi, projekce, happeningy, instalace ve veřejném prostoru, cyklovyjížďky, plavby, divadelní představení a řada neformálních setkání mezi zástupci měst, architekty, developery a veřejností.

Součástí Dne architektury je i festival Film a architektura, který zpřístupňuje téma architektury skrze film, jakožto srozumitelného a inspirativního média. Festival prostřednictvím svého kurátorsky uchopeného programu je již několik let pořádán s ambicí být respektovanou akcí mezi zahraničními filmovými festivaly o architektuře. Jubilejní 10. ročník festivalu Film a architektura představil 46 projekcí, a to převážně v Praze, ale i v dalších 17 městech po celé republice, na Slovensku a již podruhé v Berlíně.

Velké oblibě se těší i akce Hurá dovnitř!, která během festivalu veřejnosti zpřístupňuje běžně uzavřené objekty. Výběr staveb do projektu Hurá dovnitř! je vždy založen na pečlivé selekci, a především tematické sounáležitosti. Snažíme se každý rok objevovat pro veřejnost nové skryté poklady související s tématem či zpřístupňujeme vybrané novostavby.

V roce 2022 jsme se potkali na více než 300 akcích.

Spolu na Petřinách, z.s.

View Pořadatel Website